WANDERER 4PS -WANDERER motorsykler ble produsert i Tyskland mellom 1902 og 1929. Fabrikken lagde også biler, sykler, skrive -og regnemaskiner. Wanderer motorsykler ble regnet for å være topp kvalitet og var det største motorsykkelmerket i Tyskland rundt første verdenskrig - 1914-1918. Senere ble Wanderer en del av Autounion som senere ble til Audi. En av “ringene” i Audilogoen symboliserer Wanderer navnet… -Den 18.05.2011 overtok jeg motorsykkelen fra Moritz Hopland. Han hadde overtatt den etter sin far Mondrad som sannsynligvis kjøpte den like etter andre verdenskrig, da han startet rørleggertjeneste i Austrheim. -Motitz forteller: Da min søster ble født i 1946, måtte far hente jordmoren. Hun satt bak på motorsykkelen med jordmorvesken sin. Så den har vært med på litt av hvert denne her, sier han. På folkemunne ble motorsykkelen kalt: Det hemmelige våpen eller Håndfru. -Wandererèn var et fantastisk objekt for restaurering, da den var bortimot fullstendig komplett. -Jeg bestemte meg for at her skulle ingenting skiftes ut for syns skyld, jeg ville prøve å bruke alt fra skruer til mutre. Jeg ville bruke tid på å demontere for å unngå å ødelegge deler. Den måtte gjerne få en patina som gjenspeilet alderen. Noe har jeg måttet skifte ut, men “sjela” til motorsykkelen er fortsatt intakt. Det skullle bli mange, mange utfordringer etterhvert…, men det er jo det som er litt av sjarmen når en holder på med restaurering. Alt av gjenger er i tomme mål, svært mange av dimensjonene eksisterer knapt lenger, som f.eks.: 5/32 - 7/32 - 9/32… Det er også brukt engelske “cycle gjenger” en rekke steder. -Jeg trodde restaureringen av motorsykkelen skulle ta 3 år. sannheten er at jeg har brukt mer enn 1000 timer over en periode på 7 år…
2018 OSLO MOTOR SHOW Beste Veteran 2018 VÅRMØNSTRING BERGEN Beste Veteran 2018 BA AVIS 2018 NH&BA AVIS 2018 NH AVIS FOTOBOK for PC

Restaurering

mOtO vintage micro museum mOtO vintage micro museum
mOtO-Vintage ©2007 - web: Arvid Håland Do not copy or use any artwork, photographic material from this site without my prior permission
WANDERER 4PS ÅR 1918 TYPE 4PS MOTOR V-TWIN SV KUBIKK 504 ccm HK 4
Her er Moritz ute på “heimabødn” og kjører Wandererèn, bildet er fra midten av 1950 tallet, da Moritz var i 16 -17 års alderen
Bakhjulsnav før demontering
Jeg var heldig og fikk fatt i en tannhjul med brukket aksling, byttet ut den defekte akslingen med aksling fra mitt ødelagte tannhjul og enda en utfordring var løst.
Sannsynligvis har det engang “stått” vann i nede i motoren. Tennene til oljepumpedrev var rustet bort i “vannlinjen” Oljepumpedrev er det nederste tannhjulet foran.
Utvendig bremsesystem bak, ved bremsing presses den “slitte” bremseklossen nedi “bremsefelgen.” Bildet ved siden av.
Wandererèn før demontering
Bensintanken har nok blitt overmalt med en gråfarge, skimter en grønnfarge på bakre del av tanken Kan dette være originalfargen? Det fremste røret i bakre del av tanken går til manuell oljepumpe og det bakerste røret går til den automatiske oljepumpen.
Wandererèn før demontering. Fjæring både foran og bak var svært uvanlig på motorsykler av denne årgangen
Demontering av “bremsefelgen” bak. Denne er skrudd fast til eikene på høyre side av hjulet. Alle skruene måttte bores ut, anleggsplatene og “mutterplatene” ble gjenbrukt.
Veivtapp var svært slitt / korrodert. Umulig å finne brukbare lager i original dimensjon. Neste plan ble derfor å få laget ny veivtapp. Ved å øke diameteren på veivtappen fra 18 til 20.00mm, viste det seg at utvalget av nålelager ble bedre. Tok kontakt med min svoger Helge Bjørvik. Han løste denne utfordringen ved å tilpasse en herdet hylse som han så presset innpå den gamle veivtappen. Helge har også laget nye kryssbolter, tilpasset kryssbolt foringer mm…
Demontering av motor. Det er viktig å ta bilder, gjøre notater og legge merke til ting underveis
Grundig vask / rengjøring av det ene motorhuset, prosessen må gjøres om igjen og om igjen.
Eksospotte var desverre ikke mulig å “redde”. “Innmaten” i potta ble derimot gjenbrukt.
Detaljer fra styrets venstre side. Hendelen lengst til høyre har noen satt på ekstra.
Stigbrett med treplater under.
Kicken er “koblet” til tannhjulet / fridrevet. Reimhjulet på bakhjulet driver så rundt motoren via reimoverføring når kickstart brukes.
3 “laaange” kvelder gikk det med for å få styret seperert fra gaffel.
“Stempelsjau”, det var “mengder” med sot bak stempelfjærene.
Retting / justering av veivaksling med reparert veivtapp og nye “big end” lager. Klarte å få kast ned i 0.035 mm og det må være godkjent…
Reimhjul bak og eiker til reimhjul måtte desverre byttes ut. Senter og reimhjul holdere ble gjenbrukt.
Seterammen består av over 30 forskjellige deler og alle delene er de originale.
Drivreim av god gammel årgang. Lamellene i reimen holdes sammen av nagler. Reimen kan kortes inn eller forlenges uten bruk av verktøy.
Hendler på venstre side av styret, øverste er til dekompresjon, en nødvendighet ved oppstart. Nederste er til regulering av tenning.
Navet til forhjul ferdig forniklet og polert.
Bakjul ferdig spilt opp og rettet / justert..
Gir, clutch, sjaltestang, aksling, mm. i bakhjulsnav. Motorsykkelen har 2 gir og står alltid i gir. Clutch må aktiviseres for å fri ut motor. Clutchlamellene er omtrent identisk med dagens lameller.
Girhendel, er montert oppå tank.
Clutch-hendel, girhendel og tankfester. Alle delene er ferdig forniklet, polert, montert sammen og klar for montering på tanken.
Fotbrett med helkapper ferdig forniklet og klar for montering.
Utvendig brems på bakhjul. Bremsen aktiviseres med høyre fot via bremsepedal.
Trommelbrems på bakhjulet. Bremsesko av messing i en støpt bremsetrommel. For å senke friksjonen mellom messing og stål går bremseskoene i “oljebad”. Bremsen aktiviseres med bremsehendel på styret. Det er to seperate bremsesystemer på bakhjulet og ingen bremser på forhjulet.
Legg merke til hendelen på eksosrøret foran eksospotten, føreren kunne med et enkelt håndgrep velge mellom “raka” rør eller om eksostonene skulle bli dempet gjennom eksospotten. Formålet med hendelen var kanskje å oppnå litt ekstra toppeffekt? Dette hadde vel ikke blitt euro godkjent, men det var en genial innretning.
Forgasser i messing. Denne har en gang vært forniklet. Jeg valgte å beholde den “lett slitte” finishen som kom frem etter en grundig rensing / rengjøring og overhaling.
En liten”BENZIN” kanne i messing. WANDERER motoren liker å få en “dram” direkte i sylinderene ved oppstart.
Ventiler / kraner oppå sylinderene kan åpnes og bensin kan dermed sprøytes direkte inn. Ventilene / kranene kan sees ved siden av trnpluggen.
Lykt var ekstrautstyr dengang. En tidsriktig Luxor karbidlykt er montert. Det kunstig fremstillte stoffet karbid reagerer når vann tilsettes og det dannes acetylengass. Gassen føres så til hovedlykt og baklykt via gummislanger. Da kan en “fyre” opp “levende lys” i lyktene.
Reimskiva foran på motoren står på akslingen som vises på bildet til høyre. Reimskiva står “offset” i forhold til drevet på veivaksling. Drevet på veivaksling går i en innvendig tannkrans på reimskiva. Mekanismen som sees på bildet gjør da at reimskiva kan “flyttes” på og dermed kan drivreima slakkes eller strammes.
Tanken trengte en større reparasjon i bunn bak på venstre side. Alle skjøter er naglet og loddet sammen fra Wandererfabrikken. Tanken har jeg glassblåst og syrebehandlet innvendig. Etter “lappingen” er tank behandlet innvendig med “seal” middel.
Moritz inspiserer fremgangen i restaureringen. Han fulgte hele tiden med fremdriften med stor entusiasme og lidenskap.
Bakerste sylinder hadde en rekke knuste og skadede kjøleribber på høyre side og i forkant og i bakkant. Noen av skadene har blitt reparert tidligere med “slaglodding”. Dette har tydligvis fungert bra og jeg gikk for samme metode. Nye kjøleribber ble tilpasset og “slagloddet” på. “Slaglodding ble flittig brukt på “gamle” motorsykler blant annet ved sammensetting av rammedeler. Ved “slaglodding” blir det brukt “pinner” laget av en messinglegering og acetylen / oksygen sveisebrenner.
Rester av det originale WANDERER water slide decalet, plassert foran på “rammehodet”. På bildet til høyre sees Wanderer logoen som jeg først tegnet digitalt og deretter “trykket” på “Water Slide Decal Papir” med vanlig blekkskriver. En slik tegning består gjerne av flere “lag” som blir lagt oppå hverandre. De to øverste logoene er funnet på “nettet” og ble brukt som modell.
TOLL bly plombering som fortsatt henger på motorsykkelen. Den har innskriften “BERGENS TOLD” og ble nok påsatt da Wandererèn ble innført til Bergen, etter at toll og avgifter blitt betalt, sannsynligvis år 1919.
Automatisk oljepumpe i forkant av motor. På bensintanken er det også en manuell oljepumpe som må brukes når motor belastes ekstra over tid.
Gammelt håndtverk kommer til heder og verdighet. Reimhlul på bakhjul nagles fast til holdere på eikene. Ambolt er et nødvendig og allsidig hjelpemiddel når en restaurerer.
Registeret - et fantastisk skue for en mekaniker. Se godt etter, kanskje du ser register innstillings-merkene på tannhjulene. Det lille tannhjulet i midten står på veivaksling. Kamakslingene ligger over veivaksling.
Med Moritz på Fonnesdagane - 2018. Foto: Arthur Kleiveland
Oppstart av Wandereren til applaus på vårmønstringen Bergen 2018. Foto: Nikita Solenov
OSLO MOTORSHOW 2018.
OSLO MOTORSHOW 2018.
OSLO MOTORSHOW 2018.
OSLO MOTORSHOW 2018.
Vårmønstringen Bergen 2018. Foto: Nikita Solenov
Vårmønstringen Bergen 2018. Foto: Nikita Solenov
Vårmønstringen Bergen 2018. Foto: Nikita Solenov
Vårmønstringen Bergen 2018. Foto: Nikita Solenov
Med Moritz på Fonnesdagane - 2018. Foto: Arthur Kleiveland
Med Moritz på Fonnesdagane - 2018. Foto: Arthur Kleiveland
WANDERER 4PS -WANDERER motorsykler ble produsert i Tyskland mellom 1902 og 1929. Fabrikken lagde også biler, sykler, skrive -og regnemaskiner. Wanderer motorsykler ble regnet for å være topp kvalitet og var det største motorsykkelmerket i Tyskland rundt første verdenskrig - 1914-1918. Senere ble Wanderer en del av Autounion som senere ble til Audi. En av “ringene” i Audilogoen symboliserer Wanderer navnet… -Den 18.05.2011 overtok jeg motorsykkelen fra Moritz Hopland. Han hadde overtatt den etter sin far Mondrad som sannsynligvis kjøpte den like etter andre verdenskrig, da han startet rørleggertjeneste i Austrheim. -Motitz forteller: Da min søster ble født i 1946, måtte far hente jordmoren. Hun satt bak på motorsykkelen med jordmorvesken sin. Så den har vært med på litt av hvert denne her, sier han. På folkemunne ble motorsykkelen kalt: Det hemmelige våpen eller Håndfru. -Wandererèn var et fantastisk objekt for restaurering, da den var bortimot fullstendig komplett. -Jeg bestemte meg for at her skulle ingenting skiftes ut for syns skyld, jeg ville prøve å bruke alt fra skruer til mutre. Jeg ville bruke tid på å demontere for å unngå å ødelegge deler. Den måtte gjerne få en patina som gjenspeilet alderen. Noe har jeg måttet skifte ut, men “sjela” til motorsykkelen er fortsatt intakt. Det skullle bli mange, mange utfordringer etterhvert…, men det er jo det som er litt av sjarmen når en holder på med restaurering. Alt av gjenger er i tomme mål, svært mange av dimensjonene eksisterer knapt lenger, som f.eks.: 5/32 - 7/32 - 9/32… Det er også brukt engelske “cycle gjenger” en rekke steder. -Jeg trodde restaureringen av motorsykkelen skulle ta 3 år. sannheten er at jeg har brukt mer enn 1000 timer over en periode på 7 år…
2018 OSLO MOTOR SHOW Beste Veteran 2018 VÅRMØNSTRING BERGEN Beste Veteran 2018 BA AVIS 2018 NH&BA AVIS 2018 NH AVIS FOTOBOK for PC

Restaurering

mOtO vintage micro museum mOtO vintage micro museum
mOtO-Vintage ©2007 - web: Arvid Håland Do not copy or use any artwork, photographic material from this site without my prior permission
WANDERER 4PS ÅR 1918 TYPE 4PS MOTOR V-TWIN SV KUBIKK 504 ccm HK 4
WANDERER 4PS
Bakhjulsnav før demontering
Jeg var heldig og fikk fatt i en tannhjul med brukket aksling, byttet ut den defekte akslingen med aksling fra mitt ødelagte tannhjul og enda en utfordring var løst.
Sannsynligvis har det engang “stått” vann i nede i motoren. Tennene til oljepumpedrev var rustet bort i “vannlinje” Oljepumpedrev er det nederste tannhjulet foran.
Utvendig bremsesystem bak, ved bremsing presses den “slitte” bremseklossen nedi “bremsefelgen.” Bildet vedsiden av.
Bensintanken har nok blitt overmalt med en gråfarge, skimter en grønnfarge på bakre del av tanken Kan dette være originalfargen? Det fremste røret i bakre del av tanken går til manuell oljepumpe og det bakerste røret går til den automatiske oljepumpen.
Demontering av “bremsefelgen” bak. Denne er skrudd fast til eikene på høyre side av hjulet. Alle skruene måttr bores ut, anleggsplatene og “mutterplatene” ble gjenbrukt.
Veivtapp var svært slitt / korrodert. Umulig å finne brukbare lager i original dimensjon. Neste plan ble derfor å få laget ny veivtapp. Ved å øke diameteren på veivtappen fra 18 til 20.00mm., viste det seg at utvalget av nålelager ble bedre. Tok kontakt med min svoger Helge Bjørvik. Han løste denne utfordringen ved å tilpasse en herdet hylse som han så presset innpå den gamle veivtappen. Helge har også laget nye kryssbolter, tilpasset kryssbolt foringer mm…
Demontering av motor. Det er viktig å ta bilder, gjøre notater og legge merke til ting underveis
Grundig vask / rengjøring av det ene motorhuset, prosessen må gjøres om igjen og om igjen.
Eksospotte var desverre ikke mulig å “redde”. “Innmaten” i potta ble derimot gjenbrukt.
Detaljer fra styrets venstre side. Hendelen lengst til høyre har noen satt på ekstra.
Stigbrett med treplater under.
Kicken er “koblet” til tannhjulet/ fridrevet. Reimhjulet på bakhjulet driver så rundt motoren via reimoverføring når kickstart brukes.
3 “laaange” kvelder gikk det med for å få styret seperert fra gaffel.
“Stempelsjau”, det var “mengder” med sot bak stempelfjærene.
Retting / justering av veivaksling med reparert veivtapp og nye “big end” lager. Klarte å få kast ned i 0.035 mm og det må være godkjent…
Reimhjul bak og eiker til reimhjul måtte desverre byttes ut. Senter og reimhjul holdere ble gjenbrukt.
Seterammen består av over 30 forskjellige deler og alle delene er de originale.
Drivreim av god gammel årgang. Lamellene i reimen holdes sammen av nagler. Reimen kan kortes inn eller forlenges uten bruk av verktøy.
Hendler på venstre side av styret, øverste er til dekompresjon, en nødvendighet ved oppstart. Nederste er til regulering av tenning.
Navet til forhjul ferdig forniklet og polert.
Bakjul ferdig spilt opp og rettet / justert..
Gir, clutch, sjaltestang, aksling, mm. i bakhjulsnav. Motorsykkelen har 2 gir og står alltid i gir. Clutch må aktiviseres for å fri ut motor. Clutchlamellene er omtrent identisk med dagens lameller.
Girhendel, er montert oppå tank.
Clutch-hendel, girhendel og tankfester. Alle delene er ferdig forniklet, polert, montert sammen og klar for montering på tanken.
Fotbrett med helkapper ferdig forniklet og klar for montering.
Utvendig brems på bakhjul. Bremsen aktiviseres med høyre fot via bremsepedal.
Trommelbrems på bakhjulet. Bremsesko av messing i en støpt bremsetrommel. For å senke friksjonen mellom messing og stål går bremseskoene i “oljebad”. Bremsen aktiviseres med bremsehendel på styret. Det er to seperate bremsesystemer på bakhjulet og ingen bremser på forhjulet.
Legg merke til hendelen på eksosrøret foran eksospotten, føreren kunne med et enkelt håndgrep velge mellom “raka” rør eller om eksostonene skulle bli dempet gjennom eksospotten. Formålet med hendelen var kanskje å oppnå litt ekstra toppeffekt? Dette hadde vel ikke blitt euro godkjent, men det var en genial innretning.
Forgasser i messing. Denne har en gang vært forniklet. Jeg valgte å beholde den “lett slitte” finishen som kom frem etter en grundig rensing / rengjøring og overhaling.
En liten”BENZIN” kanne i messing. WANDERER motoren liker å få en “dram” direkte i sylinderene ved oppstart.
Ventiler / kraner oppå sylinderene kan åpnes og bensin kan dermed sprøytes direkte inn. Ventilene / kranene kan sees ved siden av trnpluggen.
Lykt var ekstrautstyr dengang. En tidsriktig Luxor karbidlykt er montert. Det kunstig fremstillte stoffet karbid reagerer når vann tilsettes og det dannes acetylengass. Gassen føres så til hovedlykt og baklykt via gummislanger. Da kan en “fyre” opp “levende lys” i lyktene.
Reimskiva foran på motoren står på akslingen som vises på bildet til høyre. Reimskiva står “offset” i forhold til drevet på veivaksling. Drevet på veivaksling går i en innvendig tannkrans på reimskiva. Mekanismen som sees på bildet gjør da at reimskiva kan “flyttes” på og dermed kan drivreima slakkes eller strammes.
Tanken trengte en større reparasjon i bunn bak på venstre side. Alle skjøter er naglet og loddet sammen fra Wandererfabrikken. Tanken har jeg glassblåst og syrebehandlet innvendig. Etter “lappingen” er tank behandlet innvendig med “seal” middel.
Moritz inspiserer fremgangen i restaureringen. Han fulgte hele tiden med fremdriften med stor entusiasme og lidenskap.
Bakerste sylinder hadde en rekke knuste og skadede kjøleribber på høyre side og i forkant og i bakkant. Noen av skadene har blitt reparert tidligere med “slaglodding”. Dette har tydligvis fungert bra og jeg gikk for samme metode. Nye kjøleribber ble tilpasset og “slagloddet” på. “Slaglodding ble flittig brukt på “gamle” motorsykler blant annet ved sammensetting av rammedeler. Ved “slaglodding” blir det brukt “pinner” laget av en messinglegering og acetylen / oksygen sveisebrenner.
Rester av det originale WANDERER water slide decalet, plassert foran på “rammehodet”. På bildet til høyre sees Wanderer logoen som jeg først tegnet digitalt og deretter “trykket” på “Water Slide Decal Papir” med vanlig blekkskriver. En slik tegning består gjerne av flere “lag” som blir lagt oppå hverandre. De to øverste logoene er funnet på “nettet” og ble brukt som modell.
TOLL bly plombering som fortsatt henger på motorsykkelen. Den har innskriften “BERGENS TOLD” og ble nok påsatt da Wandererèn ble innført til Bergen, etter at toll og avgifter blitt betalt, sannsynligvis år 1919.
Automatisk oljepumpe i forkant av motor. På bensintanken er det også en manuell oljepumpe som må brukes når motor belastes ekstra over tid.
Gammelt håndtverk kommer til heder og verdighet. Reimhlul på bakhjul nagles fast til holdere på eikene. Ambolt er et nødvendig og allsidig hjelpemiddel når en restaurerer.
Registeret - et fantastisk skue for en mekaniker. Se godt etter, kanskje du ser register innstillings-merkene på tannhjulene. Det lille tannhjulet i midten står på veivaksling. Kamakslingene ligger over veivaksling.
Med Moritz på Fonnesdagane - 2018. Foto: Arthur Kleiveland
Oppstart av Wandereren til applaus på vårmønstringen Bergen 2018. Foto: Nikita Solenov
OSLO MOTORSHOW 2018.
OSLO MOTORSHOW 2018.
OSLO MOTORSHOW 2018.
OSLO MOTORSHOW 2018.
Vårmønstringen Bergen 2018. Foto: Nikita Solenov
Vårmønstringen Bergen 2018. Foto: Nikita Solenov
Vårmønstringen Bergen 2018. Foto: Nikita Solenov
Vårmønstringen Bergen 2018. Foto: Nikita Solenov
Med Moritz på Fonnesdagane - 2018. Foto: Arthur Kleiveland
Med Moritz på Fonnesdagane - 2018. Foto: Arthur Kleiveland
Her er Moritz ute på “heimabødn” og kjører Wandererèn, bildet er fra midten av 1950 tallet, da Moritz var i 16 -17 års alderen
Wandererèn før demontering. Fjæring både foran og bak var svært uvanlig på motorsykler av denne årgangen
WANDERER 4PS -WANDERER motorsykler ble produsert i Tyskland mellom 1902 og 1929. Fabrikken lagde også biler, sykler, skrive -og regnemaskiner. Wanderer motorsykler ble regnet for å være topp kvalitet og var det største motorsykkelmerket i Tyskland rundt første verdenskrig - 1914-1918. Senere ble Wanderer en del av Autounion som senere ble til Audi. En av “ringene” i Audilogoen symboliserer Wanderer navnet… -Den 18.05.2011 overtok jeg motorsykkelen fra Moritz Hopland. Han hadde overtatt den etter sin far Mondrad som sannsynligvis kjøpte den like etter andre verdenskrig, da han startet rørleggertjeneste i Austrheim. -Motitz forteller: Da min søster ble født i 1946, måtte far hente jordmoren. Hun satt bak på motorsykkelen med jordmorvesken sin. Så den har vært med på litt av hvert denne her, sier han. På folkemunne ble motorsykkelen kalt: Det hemmelige våpen eller Håndfru. -Wandererèn var et fantastisk objekt for restaurering, da den var bortimot fullstendig komplett. -Jeg bestemte meg for at her skulle ingenting skiftes ut for syns skyld, jeg ville prøve å bruke alt fra skruer til mutre. Jeg ville bruke tid på å demontere for å unngå å ødelegge deler. Den måtte gjerne få en patina som gjenspeilet alderen. Noe har jeg måttet skifte ut, men “sjela” til motorsykkelen er fortsatt intakt. Det skullle bli mange, mange utfordringer etterhvert…, men det er jo det som er litt av sjarmen når en holder på med restaurering. Alt av gjenger er i tomme mål, svært mange av dimensjonene eksisterer knapt lenger, som f.eks.: 5/32 - 7/32 - 9/32… Det er også brukt engelske “cycle gjenger” en rekke steder. -Jeg trodde restaureringen av motorsykkelen skulle ta 3 år. sannheten er at jeg har brukt mer enn 1000 timer over en periode på 7 år…
2018 OSLO MOTOR SHOW Beste Veteran 2018 VÅRMØNSTRING BERGEN Beste Veteran 2018 BA AVIS 2018 NH&BA AVIS 2018 NH AVIS FOTOBOK for PC

Restaurering

mOtO vintage micro museum mOtO vintage micro museum
mOtO-Vintage ©2007 - web: Arvid Håland Do not copy or use any artwork, photographic material from this site without my prior permission
WANDERER 4PS ÅR 1918 TYPE 4PS MOTOR V-TWIN SV KUBIKK 504 ccm HK 4
Her er Moritz ute på “heimabødn” og kjører Wandererèn, bildet er fra midten av 1950 tallet, da Moritz var i 16 -17 års alderen
Bakhjulsnav før demontering
Jeg var heldig og fikk fatt i en tannhjul med brukket aksling, byttet ut den defekte akslingen med aksling fra mitt ødelagte tannhjul og enda en utfordring var løst.
Sannsynligvis har det engang “stått” vann i nede i motoren. Tennene til oljepumpedrev var rustet bort i “vannlinje” Oljepumpedrev er det nederste tannhjulet foran.
Utvendig bremsesystem bak, ved bremsing presses den “slitte” bremseklossen nedi “bremsefelgen.” Bildet vedsiden av.
Wandererèn før demontering
Bensintanken har nok blitt overmalt med en gråfarge, skimter en grønnfarge på bakre del av tanken Kan dette være originalfargen? Det fremste røret i bakre del av tanken går til manuell oljepumpe og det bakerste røret går til den automatiske oljepumpen.
Wandererèn før demontering. Fjæring både foran og bak var svært uvanlig på motorsykler av denne årgangen
Demontering av “bremsefelgen” bak. Denne er skrudd fast til eikene på høyre side av hjulet. Alle skruene måttr bores ut, anleggsplatene og “mutterplatene” ble gjenbrukt.
Veivtapp var svært slitt / korrodert. Umulig å finne brukbare lager i original dimensjon. Neste plan ble derfor å få laget ny veivtapp. Ved å øke diameteren på veivtappen fra 18 til 20.00mm., viste det seg at utvalget av nålelager ble bedre. Tok kontakt med min svoger Helge Bjørvik. Han løste denne utfordringen ved å tilpasse en herdet hylse som han så presset innpå den gamle veivtappen. Helge har også laget nye kryssbolter, tilpasset kryssbolt foringer mm…
Demontering av motor. Det er viktig å ta bilder, gjøre notater og legge merke til ting underveis
Grundig vask / rengjøring av det ene motorhuset, prosessen må gjøres om igjen og om igjen.
Eksospotte var desverre ikke mulig å “redde”. “Innmaten” i potta ble derimot gjenbrukt.
Detaljer fra styrets venstre side. Hendelen lengst til høyre har noen satt på ekstra.
Stigbrett med treplater under.
Kicken er “koblet” til tannhjulet/ fridrevet. Reimhjulet på bakhjulet driver så rundt motoren via reimoverføring når kickstart brukes.
3 “laaange” kvelder gikk det med for å få styret seperert fra gaffel.
“Stempelsjau”, det var “mengder” med sot bak stempelfjærene.
Retting / justering av veivaksling med reparert veivtapp og nye “big end” lager. Klarte å få kast ned i 0.035 mm og det må være godkjent…
Reimhjul bak og eiker til reimhjul måtte desverre byttes ut. Senter og reimhjul holdere ble gjenbrukt.
Seterammen består av over 30 forskjellige deler og alle delene er de originale.
Drivreim av god gammel årgang. Lamellene i reimen holdes sammen av nagler. Reimen kan kortes inn eller forlenges uten bruk av verktøy.
Hendler på venstre side av styret, øverste er til dekompresjon, en nødvendighet ved oppstart. Nederste er til regulering av tenning.
Navet til forhjul ferdig forniklet og polert.
Bakjul ferdig spilt opp og rettet / justert..
Gir, clutch, sjaltestang, aksling, mm. i bakhjulsnav. Motorsykkelen har 2 gir og står alltid i gir. Clutch må aktiviseres for å fri ut motor. Clutchlamellene er omtrent identisk med dagens lameller.
Girhendel, er montert oppå tank.
Clutch-hendel, girhendel og tankfester. Alle delene er ferdig forniklet, polert, montert sammen og klar for montering på tanken.
Fotbrett med helkapper ferdig forniklet og klar for montering.
Utvendig brems på bakhjul. Bremsen aktiviseres med høyre fot via bremsepedal.
Trommelbrems på bakhjulet. Bremsesko av messing i en støpt bremsetrommel. For å senke friksjonen mellom messing og stål går bremseskoene i “oljebad”. Bremsen aktiviseres med bremsehendel på styret. Det er to seperate bremsesystemer på bakhjulet og ingen bremser på forhjulet.
Legg merke til hendelen på eksosrøret foran eksospotten, føreren kunne med et enkelt håndgrep velge mellom “raka” rør eller om eksostonene skulle bli dempet gjennom eksospotten. Formålet med hendelen var kanskje å oppnå litt ekstra toppeffekt? Dette hadde vel ikke blitt euro godkjent, men det var en genial innretning.
Forgasser i messing. Denne har en gang vært forniklet. Jeg valgte å beholde den “lett slitte” finishen som kom frem etter en grundig rensing / rengjøring og overhaling.
En liten”BENZIN” kanne i messing. WANDERER motoren liker å få en “dram” direkte i sylinderene ved oppstart.
Ventiler / kraner oppå sylinderene kan åpnes og bensin kan dermed sprøytes direkte inn. Ventilene / kranene kan sees ved siden av trnpluggen.
Lykt var ekstrautstyr dengang. En tidsriktig Luxor karbidlykt er montert. Det kunstig fremstillte stoffet karbid reagerer når vann tilsettes og det dannes acetylengass. Gassen føres så til hovedlykt og baklykt via gummislanger. Da kan en “fyre” opp “levende lys” i lyktene.
Reimskiva foran på motoren står på akslingen som vises på bildet til høyre. Reimskiva står “offset” i forhold til drevet på veivaksling. Drevet på veivaksling går i en innvendig tannkrans på reimskiva. Mekanismen som sees på bildet gjør da at reimskiva kan “flyttes” på og dermed kan drivreima slakkes eller strammes.
Tanken trengte en større reparasjon i bunn bak på venstre side. Alle skjøter er naglet og loddet sammen fra Wandererfabrikken. Tanken har jeg glassblåst og syrebehandlet innvendig. Etter “lappingen” er tank behandlet innvendig med “seal” middel.
Moritz inspiserer fremgangen i restaureringen. Han fulgte hele tiden med fremdriften med stor entusiasme og lidenskap.
Bakerste sylinder hadde en rekke knuste og skadede kjøleribber på høyre side og i forkant og i bakkant. Noen av skadene har blitt reparert tidligere med “slaglodding”. Dette har tydligvis fungert bra og jeg gikk for samme metode. Nye kjøleribber ble tilpasset og “slagloddet” på. “Slaglodding ble flittig brukt på “gamle” motorsykler blant annet ved sammensetting av rammedeler. Ved “slaglodding” blir det brukt “pinner” laget av en messinglegering og acetylen / oksygen sveisebrenner.
Rester av det originale WANDERER water slide decalet, plassert foran på “rammehodet”. På bildet til høyre sees Wanderer logoen som jeg først tegnet digitalt og deretter “trykket” på “Water Slide Decal Papir” med vanlig blekkskriver. En slik tegning består gjerne av flere “lag” som blir lagt oppå hverandre. De to øverste logoene er funnet på “nettet” og ble brukt som modell.
TOLL bly plombering som fortsatt henger på motorsykkelen. Den har innskriften “BERGENS TOLD” og ble nok påsatt da Wandererèn ble innført til Bergen, etter at toll og avgifter blitt betalt, sannsynligvis år 1919.
Automatisk oljepumpe i forkant av motor. På bensintanken er det også en manuell oljepumpe som må brukes når motor belastes ekstra over tid.
Gammelt håndtverk kommer til heder og verdighet. Reimhlul på bakhjul nagles fast til holdere på eikene. Ambolt er et nødvendig og allsidig hjelpemiddel når en restaurerer.
Registeret - et fantastisk skue for en mekaniker. Se godt etter, kanskje du ser register innstillings- merkene på tannhjulene. Det lille tannhjulet i midten står på veivaksling. Kamakslingene ligger over veivaksling.
Med Moritz på Fonnesdagane - 2018. Foto: Arthur Kleiveland
Oppstart av Wandereren til applaus på vårmønstringen Bergen 2018 Foto: Nikita Solenov
OSLO MOTORSHOW 2018.
OSLO MOTORSHOW 2018.
OSLO MOTORSHOW 2018.
OSLO MOTORSHOW 2018.
Vårmønstringen Bergen 2018 Foto: Nikita Solenov
Vårmønstringen Bergen 2018 Foto: Nikita Solenov Wandererèn har samme registreringsnummer, O-448 som den fikk da den ble importert til Norge i 1919. Alf Vaksdal tok den med til Norge etter å ha tatt ingeniørutdannelse i Tyskland…
Vårmønstringen Bergen 2018 Foto: Nikita Solenov
Vårmønstringen Bergen 2018 Foto: Nikita Solenov
Med Moritz på Fonnesdagane - 2018 Foto: Arthur Kleiveland
Med Moritz på Fonnesdagane - 2018 Foto: Arthur Kleiveland